Wat heb je aan HTML 5?

HTML5, wat moet ik mij hierbij voorstellen? Waarom is vernieuwing een verbetering? En wie heeft hier het meest aan? U, de bezoeker van de site of de webbouwer zelf?

Wat kun je met HTML 5?

Sommige dingen wat HTML5 mogelijk maakt is eigenlijk al lang gebruikt door programma’s of plugin’s van derden. Denk aan Adobe Flash of jQuery.  Flash wordt gebruikt op bijvoorbeeld een website als YouTube. Om video’s te bekijken op het web zijn programma’s nodig. Programma’s die niet standaard zijn.

Geen Flash Player meer nodig

Misschien kent u het wel, u heeft een nieuwe computer en bezoekt voor het eerst een pagina. Grote kans dat u een melding krijgt als “om deze content, of video te bekijken dient u Flash Player te downloaden”.  Met HTML5 is een dergelijke video player niet nodig omdat de video player al ingebouwd is. Toch zal Flash nooit helemaal onmisbaar zijn. Bijvoorbeeld omdat het voor veel mensen gemakkelijker is een reclamebanner in Flash te maken.

Wat is er dan (zo) hip aan HTML5?

Ook zijn er genoeg nieuwe toevoegingen op HTML gebied. Zoals:

  • Drag&drop (verplaatsen van onderdelen in een website)
  • HTML5 Canvas: van lijnen tekenen, zoals ook in Flash kan, tot gamen.
  • Inhoud bewerken binnen een website
  • Geolocatie
  • En veel meer…

HTML 5 Canvas

Misschien heeft u het al wel op een website gezien. Gamen in een browser. Normaliter kocht u een game, installeert deze en start het op. Met HTML5 canvas kunt u gamen in uw browser:
html 5 gamen in browser
Firstperson shooter in een browser (html5 canvas)

Wat heb je eraan?

Wat hier precies het functionele voordeel van is zou ik zo nog niet kunnen zeggen. Ik zeg nu dus maar gewoon; mooi dat ’t kan! Het zijn in ieder geval grote stappen richting overtuigende vernieuwende technieken. Waar we toch allemaal van houden!? Uiteraard zal dit uiteindelijk concluderen in iets waar we allemaal beter van worden.

Voorbeelden van HTML 5

Bekijk hier een aantal interessante website waar u voorbeelden kunt zien over HTML5 (Hiervoor is wel de browser Google Chrome benodigd):

Chrome Experiments

Google is op heel veel vlakken een paar stappen voor.  Altijd bezig met nieuwe technieken. Bekijk via onderstaande link  een groot aantal voorbeelden waar een sectie van Google mee bezig is. ‘Het uitproberen waar de mogelijkheden liggen op het gebied van HTML technologie’.
http://www.chromeexperiments.com/
Wanneer we deze nieuwe technieken kunnen gebruiken in een website? Wellicht wordt het al op verschillende website gebruikt. Wanneer het overtuigend gebruikt wordt zal nog even duren.
Waarom download u niet de browser van Google, Google Chrome en kijk eens hoe websites eruit zien in deze browser.

Conclusie

Mijn mening over HTML5 is kort gezegd: ontzettende vooruitgang in interactie tussen website of online-applicatie en de gebruiker. Het gevecht tussen HTML5 en Flash zal nog heel lang doorgaan. Maar ik denk dat HTML5 het uiteindelijk wel gaat winnen.
De combinatie tussen HTML5 en CSS3 geeft dan ook het totale vernieuwde vorm weer van toekomstig webdesign.
Wij maken al erg veel gebruik van CSS3. Hoewel internet Explorer dan wel geen CSS3 ondersteund zijn er altijd manieren te vinden om dat wel voor elkaar te krijgen . Lees in mijn volgende artikel o.a. over  het gebruiken van vormen en lettertypen in websites doormiddel van CSS3.

Hebben we je interesse?

Waarmee kan ik jou helpen? Ik ga graag met je in gesprek om te komen tot online resultaat.

 

Hebben we je interesse?

Zoeken