Veiliger internet dag

Aankomende week (8 februari) is het nationale ‘’Veiliger internet dag’’. Nu is er voor alles wel een speciale dag in het jaar, maar veilig internetten is wel iets wat steeds belangrijker wordt deze dagen. Want hoe veilig zijn je gegevens nou daadwerkelijk. En hoe blijf je veilig surfen op het internet?

Gezond verstand

Je hebt het vast wel een keer meegemaakt, je krijgt een e-mail/bericht/vriendschapsverzoek in je inbox waarvan je niet weet wat die mail in jouw inbox moet en hoe diegene aan jouw e-mailadres komt. Denk eerst even na voordat je ergens op reageert of klikt. 9 van de 10 keer is dit een ‘’scammer’’ die er bijvoorbeeld met jouw (bank)gegevens vandoor wil. Je kan jezelf een hoop ellende besparen door bij dit soort situaties goed op te letten. Ben je ergens niet zeker van, vraag dit dan eerst na bij het bedrijf of anderen voordat je op diverse knopjes gaat drukken. Zolang je de mail niet definitief hebt verwijderd kan je hem altijd nog terughalen.

Baas over eigen gegevens

Overal maak je accounts aan waar je je gegevens en zelfs nog belangrijker, je wachtwoorden achterlaat. Websites zoals online kledingwinkels en online bedrijven zijn goudmijnen voor hackers omdat hier veel data van mensen staat opgeslagen achter niet altijd sterke muren. Als bij deze site een datalek plaatsvindt, liggen jouw gegevens en wachtwoorden voor het oprapen. Zorg er dus voor dat je bij elke website een ander (sterk) wachtwoord gebruikt. Om te zien of jouw gegevens zijn gelekt zijn er handige websites om dit te kunnen controleren.

Gebruik software

Hedendaags zijn er genoeg soorten softwareprogramma’s waarmee jij veiliger kan internetten. Denk hierbij aan anti-virusscanners en firewalls die je kan installeren. Deze twee zijn vaak wel een must have om veilig van site naar site te gaan. Vergeet overigens ook niet om je smartphone te beschermen, vaak wordt die al gezien als ‘’beschermt genoeg’’. Echter laat de realiteit vaak wat anders zien.

Zoals al eerder verteld is het verstandig om verschillende en sterke wachtwoorden te gebruiken. Ook daar zijn handige applicaties voor. Denk hierbij aan LastPass, die applicatie houdt je wachtwoorden veilig in hun ‘’kluis’’ en heeft de mogelijk om sterke wachtwoorden voor jou te generen in één muisklik. Hierdoor hoef je niet je wachtwoord elke keer op te zoeken in je wachtwoorden boekjes en ben je elke keer verzekerd van een veilig wachtwoord.

Weer helemaal Up-To-Date

Bijna elk apparaat deze dagen is verbonden met het ‘’almachtige’’ internet. Als je apparaat verbonden is met internet, dan is het een zogeheten ‘’slim apparaat’’. Voorbeelden hiervan zijn camera deurbellen, babyfoons en laptops. Een hacker kan inbreken in zo’n slim apparaat en je gevoelige gegevens bemachtigen. Ook is mogelijk voor de hacker om bijvoorbeeld je camera deurbel te bekijken om hiermee te zien of je thuis bent of niet. Zorg daarom altijd dat je slimme apparaten de laatste updates hebben gehad. Hiermee verklein je de kans dat zoiets jou gebeurt.

Sociale media

Heb je wel eens nagedacht wie jouw berichten allemaal kan zien? Heb je jouw account(s) afgeschermd voor alleen vrienden of heb je een open account waar iedereen alles wat je hebt geplaatst kan zien? Kunnen anderen je taggen zonder goedkeuring of heb je het zo ingesteld dat je de tag eerst moet goedkeuren voordat het op je tijdlijn komt? Nou is de doelgroep wel wat anders bij Facebook ten opzichte van LinkedIn maar op elk platform zou je kritisch kunnen kijken naar de privacy en je veiligheid is geregeld middels de instellingen. Google jezelf daarnaast maar eens om te zien wat er allemaal op het wereld wijde web te vinden is.

Locatiegeschiedenis

Heb jij altijd je locatie aan staan? Google Maps gebruiken is erg gemakkelijk als je ergens naartoe moet. Met de handsfree carkits zet je je telefoon navigatie aan en je kunt gaan. Of je wekelijkse boodschappen waarvoor je de weg al weet, het rondje met de hond en ga zo maar verder. Op het achtergrond wordt bijgehouden waar je allemaal komt, wist je dat? Kijk maar eens naar deze informatie waarin wordt uitgelegd hoe Google je volgt.

En dan nu?

We weten al jaren dat je niet meer anoniem door het leven gaat als je een mobiele telefoon en internet gebruikt, maar je kan je er wel bewust van blijven wat je allemaal doet. Én wat er van je te vinden is.

Hebben we je interesse?

Waarmee kan ik jou helpen? Ik ga graag met je in gesprek om te komen tot online resultaat.

 

Hebben we je interesse?

Zoeken