Wereld back-up dag

Het is weer tijd voor je jaarlijkse back-up momentje! Vandaag 31 maart is het wereld back-up dag. De beste dag om even na te gaan of je wel een kopie hebt van al je bestanden! Een erg belangrijk onderwerp in een wereld waar alles online is. Heb jij inzichtelijk welke belangrijke bestanden en foto’s jij zou verliezen als je geen back-up hebt?

Waarom MOET je back-ups maken?

Online data is niet meer weg te denken in deze tijd. Alles is online en zo ook je (gevoelige) gegevens. Alles wordt opgeslagen op een computer of smartphone. Denk hierbij aan familiefoto’s, werkdocumenten en al je wachtwoorden. Gegevens die je niet graag verliest.

Dagelijks gaan er duizenden smartphones en laptops kapot. Door (water)schade, oudheid of virussen/malware. Deze smartphone en laptops bevatten vrijwel altijd gevoelige gegevens, werkdocumenten of privé documenten met emotionele waarde. Het volledig verliezen van deze data is gemakkelijk te voorkomen door een back-up te maken.

Back-up mogelijkheden

Voor het kopiëren van je gegevens heb je verschillende manieren. Zo kan je online en offline een kopie van je data opslaan. Beide manieren zorgen ervoor dat jij jouw data makkelijk kan kopiëren en terug kan halen indien nodig. Maar welke manier van back-uppen is nou het beste?

Online houdt in dat er een reservekopie online staat, beveiligd achter een wachtwoord. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de Icloud en Google Drive. Hiervoor wordt vaak een x-bedrag per maand betaald. Bij een online opslag is jouw reservekopie vrijwel overal en altijd toegankelijk. Hierdoor loop je geen risico voor het kwijtraken van jouw harde schijf. 

Offline gaat via een fysiek offline opslag, denk hierbij aan een harde schijf of een usb-stick. Hierbij is het van wel van belang dat je fysieke opslag meer opslag heeft dan het apparaat waar je een reservekopie van maakt. Ook valt deze offline opslag te versleutelen met een wachtwoord. Hierdoor kan je jouw back-up veilig in de kast bewaren. Wordt je harde schijf gestolen? Geen zorgen, met een goed wachtwoord kan je jouw harde schrijf alsnog beveiligen.

Ook hebben veel laptops, computer en smartphone vaak een optie om ter plekke een reservekopie te maken van je gegevens. Zo heeft Apple ‘Time Machine’ en heeft Windows ‘File History’’. Deze reserve kopieën worden automatisch gemaakt, totdat de harde schijf vol is. Wees daar alert op.

De gouden 1-2-3 regel

Ooit van gehoord? Als kers op de taart hebben we de gouden regel voor je om NOOIT meer je data te verliezen. Met deze techniek verklein je het risico op het verliezen van jouw data. De regel klinkt als volgt:

  • Maak van van je (belangrijke) documenten 3 kopieën
  • Minstens deze kopieën opslaan op 2 verschillende media
  • Zorg ervoor dat je buiten je originele computer 1 kopie opslaat

Nog een kleine tip: Maak nu even een back-up van je belangrijke gegevens!  ;).

Hebben we je interesse?

Waarmee kan ik jou helpen? Ik ga graag met je in gesprek om te komen tot online resultaat.

 

Hebben we je interesse?

Zoeken