Enkele collega’s zijn donderdag 17 oktober jl. naar Den Haag afgereisd om de T3CON19 in de Fokker Terminal te bezoeken. Dit is een jaarlijks evenement rondom de ontwikkelingen van TYPO3. Een CMS systeem, dat wij naast WordPress en Magento ook inzetten voor projecten met onze klanten. In dit blog nemen we je kort mee in de lessen die we hebben geleerd tijdens het congres.
TYPO3 is, net als WordPress, een open source CMS systeem en wordt volledig onderhouden door de community en de TYPO3 Association. Een aanzienlijk deel van alle websites zijn gebaseerd op WordPress, omdat het zeer licht is en relatief eenvoudig is om een fantastische website te bouwen. TYPO3 is goed inzetbaar waar websites ontwikkeld moeten worden met grote hoeveelheden data. In de trends zien wij dat TYPO3 langzaam bezig is met een opmars in West-Europa, vooral in Duitsland is het een zeer populair CMS systeem.
De talk ‘Current state of TYPO3’ werd gegeven door Mathias Schreiber, de CEO van de TYPO3 GmbH. Hierin kregen we, zoals de titel van de talk enigszins verklapt, te horen wat de huidige staat is van TYPO3 en de vooruitzichten voor de komende versie van TYPO3, genaamd ‘v10’, die in de planning staat om in april 2020 gereleased te worden.
Richard Haeser, een developer van Nederlandse bodem, nam ons mee in ‘Dashboards’ binnen TYPO3. Hij is momenteel bezig met een TYPO3 initiative om een dashboard extensie op te zetten. Deze zal opgenomen worden in de basis van TYPO3. Naar verwachting zal deze volledig beschikbaar zijn in versie 10.3 van TYPO3. We kregen hierbij een live demo te zien, met als verrassing dat de extensie te downloaden is in dezelfde staat als in de live demo. Andere ontwikkelaars kunnen hun eigen widgets ontwikkelen voor het dashboard. Vooralsnog zal dit vooral in de beheeromgeving zichtbaar zijn, maar ze zijn ook bezig met het ontwikkelen van een zogenaamde ‘wallboard’, die wel publiekelijk zichtbaar kan worden gemaakt.
In deze talk heeft Guido Jansen, ook een developer van Nederlandse bodem, ons bijgepraat over zijn visie om conversies te optimaliseren, door onder andere het proces binnen het bedrijf te optimaliseren. We kregen hierbij een andere visie te zien over het managen van projecten, zowel intern als extern.
De Hongaarse ontwikkelaar Balázs János Tatár heeft ons meegenomen in de wereld van security. Hierbij hebben we het proces van bug gevolgd tot deze uiteindelijk werd opgelost, dit werd uitgebeeld als een rups die uiteindelijk een mooie vlinder werd. Erg interessant om wat dieper in te gaan op security, vooral nu er steeds meer online wordt gedaan en security / privacy een steeds groter probleem wordt. Naast enkele best practices op gebied van betere beveiliging, heeft Balázs ook toegelicht wat wij als ontwikkelaars kunnen doen om het proces te verbeteren om te testen op bugs die misbruikt kunnen worden.
Waar telefoons met een goed werkende internetverbinding in Nederland niet meer zijn weg te denken, maken de PWA’s ook hun opmars. Een Progressive Web App biedt verschillende voordelen ten opzichte van native apps. Zo is er bredere ondersteuning zonder daarvoor andere versies te moeten maken, kan het relatief eenvoudig worden geïntegreerd met nieuwe of bestaande websites, en is het onderhoud niet gebonden aan lange looptijden door releases in de verschillende app- of playstores. Momenteel loopt er een TYPO3 initiative waarin enkele basisprincipes voor een PWA worden toegevoegd aan het TYPO3 systeem. Op die manier kan er straks eenvoudig gestart worden met een website die ook kan dienen als PWA.