Meten van welzijn van je team

Het afgelopen jaar zijn onderwerpen als sociale veiligheid en mentaal welzijn volop in het nieuws geweest. Het heeft ons laten zien dat veel mensen het lastig vinden om over onderwerpen als werkgeluk en sociale veiligheid te praten. Zeker in een context waar er sprake is van een machtsverhouding zoals op de werkvloer of in de (top)sport. Dit wordt vaak veroorzaakt door allerlei irrationele en onbewuste psychologische processen in de mens. De gevolgen hiervan kunnen voor zowel mens als organisatie enorm zijn. 

De vraag die nu speelt is ‘hoe maak je het bespreekbaar maken van lastige onderwerpen als seksuele intimidatie en burn-out klachten eenvoudiger?’ Dat is een vraag waar Royal Kaak zich zes jaar geleden al mee bezighield en waarom zij ons destijds vroegen een applicatie te ontwikkelen. Het idee van dit meetinstrument was door regelmatig te vragen hoe medewerkers zich voelen, een beeld te krijgen van hoe je organisatie zich gemiddeld over de tijd voelt, wat de grootste knelpunten zijn en welke teams meer aandacht nodig hebben. Hierdoor kan je als manager makkelijk bijsturen, richting positieve resultaten voor zowel het bedrijf als de medewerker.  

De afgelopen jaren is de applicatie succesvol gebleken, maar hebben ze bij Royal Kaak ook veel geleerd. Zo zijn er nieuwe ideeën ontstaan waardoor de app nog beter inspeelt op preventie. Samen met Royal Kaak en Roos Dohmen, zelfstandig gedragspsycholoog, hebben we ervoor gekozen om deze vernieuwde oplossing naar het volgende niveau te brengen. Dit heeft geleid tot de realisatie van Talk app, alsmede het opzetten van een gezamenlijk bedrijf om met elkaar deze aanpak ook bij andere organisaties te kunnen inzetten.

Talk geeft managers en teamleiders continu en anoniem inzicht in het welzijn en de sociale veiligheid van hun mensen. Via desktop, laptop of telefoon vullen gebruikers eenvoudig vragenlijsten in. Preventie staat bij Talk centraal. Zo kunnen gebruikers vanuit het platform vertrouwenspersonen en teamleiders op een laagdrempelige manier bereiken. Daarbij motiveert Talk gebruikers, indien meermaals negatief gescoord, actief tot contact opnemen. Door het gedragsbeleid van een organisatie zichtbaar in de app op te nemen, wordt duidelijk wat er precies onder ongewenst gedrag verstaan wordt. Dit alles verlaagt, volgens de gedragswetenschap, de drempel om vragen over lastige onderwerpen zoals seksuele intimidatie en burn-out klachten vroegtijdig te bespreken. Hierdoor voorkom je grotere problemen, met meer betrokkenheid en succes tot gevolg.
Wij hebben de technische realisatie van de applicatie mogen verzorgen en werken met Talk continu aan verbeteringen en uitbreidingen. Inmiddels wordt de app ingezet bij alle bedrijven van Royal Kaak en nog een aantal andere organisaties. Meer informatie is te vinden op www.talkapp.nl .

Hebben we je interesse?

Waarmee kan ik jou helpen? Ik ga graag met je in gesprek om te komen tot online resultaat.

 

Hebben we je interesse?

Zoeken