Gebruiker van Magento 1? Tijd voor ACTIE!

In 2015 zag Magento 2 het levenslicht. Niet iedereen omarmde die verandering. Sommigen migreerden direct, anderen bleven zitten waar ze zaten. Gebruik jij nog steeds Magento 1? Dan raden we je sterk aan om voor 1 juni 2020 je webshop te migreren naar Magento 2. Daar gaan wij je bij helpen!

Magento 1 naar Magento 2

Het duurt op het moment van schrijven nog 272 dagen tot aan juni 2020. Dat lijkt lang, maar de tijd vliegt en het omzetten van deze software staat vast nog niet bovenaan jouw prio-lijst.

Realiseer je wel dat vanaf volgend jaar het ontwikkelteam van Magento 1 geen patches of updates meer uitbrengt. Dit kan betekenen dat jouw webshop veiligheidsproblemen oploopt of niet meer functioneert. Wees voorbereid om straks niet achter de feiten aan te lopen. Om je webshop honderd procent veilig te houden is overstappen naar Magento 2 een must. Maar wat moet je hiervoor doen?

Stappenplan

 • 1. Plannen
  Je bent druk genoeg met andere zaken. Reserveer dus een halve dag  in je agenda om na te denken over de aanpak en om zaken goed te regelen.
 • 2. Breng alles in kaart
  Hoe ziet je Magento 1 webshop er nu uit? Welk thema heb je, welke extensies gebruik je, welke koppelingen zijn er? Kun je dit project alleen verzorgen of heb je hulp van een expert nodig? Het moment waarop je ons kunt bellen om samen met jou de situatie in kaart te brengen.
 • 3. Thema bouwen
  Veel onderdelen kunnen  gemigreerd geworden naar de Magento 2 omgeving, maar het thema (de front-end) van je webshop niet. Doordat het een volledig nieuw platform is ben je genoodzaakt je template om te bouwen of een nieuw thema neer te zetten. Omdat dit noodzakelijk is, is dit ook een goed moment om na te denken over het feit of de uitstraling van je webshop nog steeds bij jouw doelgroep past. Voor veel webshops hét moment om de uitstraling van de webshop te vernieuwen.
 • 4. Extensies migreren
  Omdat het een volledig nieuw platform is kunnen Magento 1 extensies ook niet zomaar worden overgezet. Alle extensies moeten opnieuw door de extensiemakers worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Dit lijkt een groot nadeel, maar is tegelijkertijd een groot voordeel: veel extensiemakers grijpen namelijk het herontwerp aan om verbeteringen aan te brengen. Dit betekent vaak meer en betere functionaliteit.
 • 5. Maatwerk migratie
  Veel webshops bevatten maatwerk, vast ook die van jou. Dit betekent dat deze functionaliteit aangepast moet worden voor Magento 2. Het is op zo’n moment verstandig om te kijken of er misschien kant- en klare extensies voor deze functionaliteit te verkrijgen is. Dit scheelt in de meeste gevallen aanzienlijk in de kosten. Is dit niet het geval, moet je ook het maatwerk klaarmaken voor de overgang naar Magento 2.
 • 6. Data migreren
  Hoewel datamigratie mogelijk is voor categorieën, producten en andere inhoud, is het goed om te overwegen hoe ‘bruikbaar’ de Magento 1-gegevens zijn. Het is mogelijk dat de Magento 1-winkel is opgestapeld met inactieve en verouderde attributen, attributensets en producten. Gebruik het Magento 2-project als een nieuwe start en zorg ervoor dat alleen schone gegevens worden gemigreerd. Dit is dus het perfecte moment om de producten en categorieën opnieuw in te richten.
 • 7. Voorbereiding livegang
  Ter voorbereiding op de livegang is het belangrijk niet de SEO waarden van je urls te vergeten. Deze heb je in de loop van de tijd opgebouwd en wil je niet kwijt raken. Daarnaast is het ook handig te inventariseren wat de landingspagina’s zijn van je lopende Google Ads campagnes; je wil immers niet dat bij lancering van je nieuwe Magento 2 shop je advertenties op een dood spoor eindigen.
 • 8. Overzetten/livegang
  Nadat je uitgebreid de functionaliteiten en gemigreerde data hebt getest op een aparte omgeving en het is allemaal naar wens, is het dan zover: je Magento 2 webshop ziet het licht en wordt opengezet voor het publiek. Dubbelcheck na livegang altijd de meest essentiële functies van je webshop; het blijft immers techniek.

Conclusie

Zoals je ziet is de overstap een complexe klus die uit verschillende stappen bestaat. Door van te voren een goed plan op te stellen, wordt het een stuk gemakkelijker. Op termijn zal iedere Magento 1 webshop moeten updaten naar Magento 2. Doe je dit niet, gaat op de lange termijn de kosten van het onderhoud, het veiligheidsrisico en het gebrek aan doorontwikkeling grote problemen met zich mee brengen.

Werken bij BeSite?

Wil jij onze nieuwe collega worden?

Laat je e-mailadres achter en ik mail je voor een afspraak!

Werken bij BeSite?

Zoeken