Blog
Onze reisplanner, de Mobility Portal, maakt gebruik van een backoffice ontwikkeld in Laravel. Maar wat is Laravel en waarom hebben we hiervoor gekozen? Wij leggen het in deze blog zo simpel mogelijk uit, zonder dat we het onderwerp teniet doen.
De eerste versie van Laravel werd uitgebracht in de zomer van 2011 door Taylor Otwell. Hij heeft het framework bedacht en ontwikkeld omdat hij geen ander geschikt PHP framework kon vinden die aan zijn wensen en eisen voldeed. Het project werd een succes! Binnen mum van tijd werd Laravel razend populair. Op dit moment is het nog steeds veruit het meest populaire PHP framework.
Een framework is min of meer een bibliotheek met veelgebruikte functies en herbruikbare componenten. Denk hierbij aan het opzetten van veilige connecties naar de database, het valideren van invoer van gebruikers en het authenticatie proces van gebruikers. Door het gebruik van een framework zijn veel randzaken dus al opgelost.
Ook zijn frameworks zoals Laravel met best practices in het achterhoofd ontwikkeld. Hierdoor zijn er qua architectuur en structuur al richtlijnen opgesteld en technische aannames gedaan over de inrichting van de applicatie.
Voor de complexere applicaties zochten we bij Besite een werkwijze waarmee we vanaf de grond af aan konden bouwen, gericht op onze eigen business logica en gewenste structuur. Hoewel het internet voor een aanzienlijk deel bestaat uit WordPress websites, voldeed dit niet volledig aan onze wensen en eisen.
Bij Besite houden we van innovaties, dus toen één van onze ontwikkelaars het Laravel framework ter sprake bracht, werden we allemaal in een klap nieuwsgierig. Voor de eerste versies van de Mobility Portal hebben we gebruik gemaakt van het Yii 2 framework. Na een kleine proof of concept en veelvuldig vergelijken van de voor- en nadelen van beide frameworks, is uiteindelijk de keuze gevallen om verder te gaan met Laravel.Â
De voornaamste reden was dat Laravel een compleet ecosysteem heeft. Denk hierbij aan een tool om webservers en een backoffice pakket te beheren. Daarnaast is Laravel ook een tool om de webapplicaties te kunnen monitoren, zodat er snel geacteerd kan worden in het geval dat er ergens in productie iets mis gaat. Een ander voordeel aan Laravel is de enorm grote en actieve community. Hierdoor zijn er naast de standaard modules uit het Laravel ecosysteem ook een hele hoop andere modules beschikbaar. Deze extra modules kunnen applicaties zonder al te veel moeite van extra functionaliteit voorzien.
Nog niet genoeg gehad van Laravel? Onlangs is er een documentaire op YouTube verschenen over het ontstaan van Laravel. Zeker de moeite waard om te kijken: https://bit.ly/37BlpN2
Deel blog