Information overkill, hoe ga je er mee om?

Wie heeft nog niet kennis gemaakt met de term ‘Information overload’ of ‘information overkill’? Door de vele moderne technieken van de afgelopen jaren zijn termen zoals mail, RSS, LinkedIN, Twitter, Facebook, Google+, MSN al volledig ingeburgerd bij de huidige generatie. Deze manieren van communiceren zorgen ervoor dat er een hele hoop informatie op je afkomt. Hoe ga je daar mee om?

Bronnen van informatie

Zelf ben ik geboren in de jaren 80 waarin eigenlijk alle bovenstaande genoemde termen nog niet bestonden of in ieder geval niet bekend waren bij het grote publiek. In mijn tienerjaren kwam het internet opzetten en werd er ook voor het eerst door een grote publiek gemaild en later zelfs ook gechat, via bijvoorbeeld ICQ. De belangrijkste bronnen van informatie waren op dat moment nog steeds de ouderwetse bibliotheek, school en daarnaast radio & televisie.

Nu: internet als voornaamste informatiebron

Sinds de opkomst van internet en mobiele telefonie in de midden jaren 90 is de wereld van de informatietechnologie toch ingrijpend gewijzigd. In het beginstadium was internetten & mailen alleen mogelijk over een modem waardoor er niet tegelijkertijd gebeld kon worden, maar dit veranderde al snel met de opkomst van ISDN & ADSL. De ontwikkeling van internet is daarna razendsnel gegaan en nu zijn we op een punt waar het lijkt dat iedereen internet als voornaamste informatiebron gebruikt in de westerse wereld. Ga je een nieuwe TV kopen? Ik kijk even op kieskeurig of beslist! Gaat het zo regenen? Ik check ff buienradar! Gaan mijn vrienden van het weekend nog stappen? Even Facebooken of pingen!

Gevaar van information overkill

Door de enorme mogelijkheden van internet als informatiebron en ook de laagdrempeligheid waarmee het tegenwoordig geraadpleegd kan worden (met een laptop, tablet of smartphone) schuilt er een gevaar van ‘informatie-verslaving’ en ‘information overkill’. Hoeveel informatie kan een normaal mens effectief opnemen? Krijg je door de hoeveelheid informatie geen concentratie problemen door de constante verleiding van meer informatie? Veroorzaakt een volle INBOX stress? Zit je ook op vakantie constant de mail en de tweets te controleren?

Hoe om te gaan met information overkill?

De huidige jonge generatie die niet anders weet dan dat er internet bestaat en dat het laagdrempelig te gebruiken is zal er ongetwijfeld beter mee om kunnen gaan, maar de wat oudere generatie is toch vaak wat meer zoekende. Er zijn al heel veel manieren en tools bedacht om om te kunnen gaan met de hoeveelheid informatie, de verleiding ervan en daarmee samenhangend ook time-management. Enkele voorbeelden hiervan zijn de GTD methode & de Pomodoro techniek. Uiteindelijk komt het in bijna alle gevallen op neer dat je voor jezelf een structuur moet verzinnen waarmee jij de hoeveelheid informatie in je dagelijkse leven goed kan verwerken. Dit kan natuurlijk een combinatie zijn van technieken en methodes die door anderen zijn verzonnen. Je zult merken dat als je dit voor jezelf hebt geregeld er eigenlijk helemaal geen information overkill bestaat!

Hebben we je interesse?

Waarmee kan ik jou helpen? Ik ga graag met je in gesprek om te komen tot online resultaat.

 

Hebben we je interesse?

Zoeken