Hoe ervaren onze stagiaires het SmartHub Talent Program?

Onze stagiaires nemen deel aan het SmartHub Talent Program en vertellen over wat dit programma inhoudt en wat zij zoal meemaken.

SmartHub Achterhoek is een organisatie die de Achterhoek op de kaart wil zetten als de stage- en afstudeerregio van Nederland. Doordat BeSite aangesloten is bij SmartHub Achterhoek, kunnen zij hun stagiaires aanmelden voor het SmartHub Talent Program.

Het SmartHub Talent Program staat in het teken van inzicht krijgen in talenten en het kennismaken met Achterhoekse organisaties. Dit wordt gedaan tijdens een wekelijkse online bijeenkomst. Een deel van deze bijeenkomsten zijn wij bezig m et het herkennen van onze eigen talenten en hoe we deze op de juiste manier kunnen inzetten. Dit doen we aan de hand van de Clifton Strengths test.

We hebben een workshop gehad over ‘Kiezen voor een baan is meer dan kiezen voor een functietitel’ van Anne Berndsen en een workshop van Lotte Reesink over ‘Hoe weten mensen mij te vinden?’

In de eerste workshop van Anne Berndsen (Harrie Arendsen), vertelde zij over haar stappen en waarom het zo belangrijk is om een plek te vinden waar je je thuis voelt en waar je met plezier naar toe gaat. Ze had een lijst gemaakt met allemaal voorbeelden van situaties die je kan meemaken bij een toekomstige baan. We moesten voor ons zelf kijken wat wij 5 positieve en 5 negatieve situaties vonden. Een voorbeeld was dat iemand aangaf dat hij geen vaste werktijden wilde hebben.

De tweede workshop was van Lotte Reesink over ‘Hoe weten mensen mij te vinden?’ dit ging vooral over jezelf positioneren in de arbeidsmarkt. Lotte vertelde, ‘Wanneer je jezelf goed weet te positioneren, zorgt dat voor een toffe baan waarin je veel werkgeluk mag ervaren!’

Regelmatig wordt beweerd dat werkgeluk voor Millennials en ‘Gen Z’ heel anders is dan dat ‘vroegâh’ was. We kregen de vraag wat voor ons werkgeluk was. Iedereen kwam met voorbeelden over wat zij belangrijk vonden. Bij deze workshop werd ook gekeken naar personal branding, met de vraag ‘hoe zet ik mezelf op de markt?’ Lotte liet voorbeelden zien van LinkedIn posts die zij inspirerend vond, hierbij liet ze dus zien hoe die persoon zichzelf op de markt zet.

Daarnaast zijn er ook bijeenkomsten waarbij wij (digitaal) een kijkje hebben gekregen bij verschillende Achterhoekse bedrijven. Het leuke hieraan is dat je de mogelijkheid krijgt om vragen te stellen aan de mensen die bij het bedrijf werken. Hierdoor leer je het bedrijf op een geheel andere manier kennen, maar krijg je ook iets te horen over de loopbaan van verschillende mensen en de overgang van studie naar werk.

Nynke:

Mijn eerste gedachte bij de Clifton Strengths test was dat ik het een beetje overbodig vond. Ik wist wel wat mijn goede en slechte eigenschappen waren, maar ik was toch benieuwd of dit echt klopte dus deed de test. Toen ik de uitslag kreeg was ik over een paar dingen verbaasd, maar het meeste was inderdaad zoals ik verwacht had. Ik vond het doen van de test leerzaam omdat er niet alleen verteld wordt welke eigenschappen je hebt, maar ook wat de eigenschappen inhouden. Ik vond de workshops van Anne en Lotte erg leerzaam, het heeft mij wel aan het denken gezet.

De manier van presenteren was ook erg fijn, je werd echt goed betrokken in het verhaal. De bedrijfsbezoeken vond ik interessant, omdat er niet globaal iets over het bedrijf werd verteld, maar je werd echt betrokken in wat zij als bedrijf doen. Als je vragen had mocht je die gewoon stellen. De bedrijven stelden ook voor, dat als je interesse in het bedrijf hebt, je dan gerust een keer kan langskomen, natuurlijk moet er wel gekeken worden of dit kan i.v.m. corona.

Paula:

Ik vond het beantwoorden van de vragen van de Clifton Strengths test lastig, waardoor ik twijfelde of de uitkomst wel nauwkeurig zou zijn. Uiteindelijk herkende ik mijzelf wel in de uitkomst van de test, alleen wist ik niet goed wat ik met deze uitkomsten moest. Tijdens de bijeenkomsten over de sterktes en zwaktes en door het maken van de opdrachten is dit mij duidelijker geworden. De bedrijfsbezoeken vond ik leerzaam, omdat we veel over de bedrijven te horen kregen van de mensen die er zelf werken. Doordat er de mogelijkheid was om vragen te stellen, kon ik het voor mezelf ook interessanter maken. Daarnaast vond ik het prettig dat er vanuit het bedrijf ook young professionals aanwezig waren, zij konden iets vertellen over de overstap van studie naar werk.

Helaas konden we niet fysiek aanwezig zijn bij de bedrijven. Dit vind ik zelf wel jammer, omdat ik denk dat het in het echt zien een beter beeld geeft van het bedrijf. Ik vond de workshops van Anne en Lotte erg goed in elkaar zitten. Hun manier van vertellen was erg prettig om naar te luisteren en ik had het gevoel dat ze goed wisten waar ze het over hadden. Hierdoor vond ik het leuk en leerzaam om deze workshops te volgen.

Werken bij BeSite?

Wil jij onze nieuwe collega worden?

Laat je e-mailadres achter en ik mail je voor een afspraak!

Werken bij BeSite?

Zoeken