Generatie X, Y, Z

generatie x y z
Generatie X, Generatie Y, Generatie Z, populaire termen om bepaalde groepen (generaties) mensen te omschrijven tegenwoordig. Als ik de literatuur moet geloven ben ik een van de eersten van Generatie Y. Ook wel aangeduid als de grenzeloze generatie, generatie Einstein, generation next, digitale generatie, screenagers, game generation, milleniumgeneratie, prestatiegeneratie of echoboomers (kinderen van de babyboomers). Grofweg ingedeeld zit het geboortejaar tussen 1980 en 1995.

Generatie Y

Generatie Y is opgegroeid in een tijd van economische welvaart en sterke technologische vooruitgang. Opvallend veel mensen uit deze generatie kiezen het ondernemerschap of zijn ambitieuze werknemers. Er heerst een bepaalde drang naar prestaties, die niet altijd voldoen aan de door zichzelf geschepte verwachtingen. Ze zijn ook zeer actief op sociale media, dit komt uiteraard doordat ze in de loop van hun jeugd al kennis maakten met de computer en de internetwereld. Dit in tegenstelling tot de generaties er voor. De eerdere generaties zijn nog veel meer gericht op de ‘ouderwetse’ vormen van (sociaal) communiceren.

Generatie Z

Maar inmiddels is Generatie Z (1990 – 2005), de jongste jeugd, die binnenkort ook de arbeidsmarkt gaat instromen. Deze jongeren weten niet beter dan dat computers, internet en mobiele telefoons bestaan en dat ze daarvan gebruik kunnen maken. Ze zijn dan ook zeer actief op sociale media en kunnen eigenlijk niet meer zonder een mobiele telefoon. Een interessant artikel over deze generatie is te vinden bij Frankwatching.

Google Kids

De generatie na 2005 wordt nu ook geboren. Hoe zal deze heten? Google Kids, Facebook Kids? Voor veel van deze kinderen wordt direct na de geboorte al een facebook & google account geclaimd. Misschien speelt dit zelfs mee voor de ouders uit Generatie Y bij het kiezen van een naam voor hun kinderen?

Toekomst van internet

Alle generaties hebben hun kenmerken en typische wensen in bijvoorbeeld de arbeidsmarkt of de wijze van consumeren. Voor een bedrijf als BeSite is het goed om hiervan op de hoogte te blijven, voor het aannemen van personeel maar ook om te weten wat er in de diverse doelgroepen van onze klanten speelt. Het medium internet is al heel belangrijk, maar dit zal in de komende jaren alleen nog maar verder toenemen.
 

Hebben we je interesse?

Waarmee kan ik jou helpen? Ik ga graag met je in gesprek om te komen tot online resultaat.

 

Hebben we je interesse?

Zoeken