Werken waar je wilt

Een van de dingen die de corona tijd ons heeft geleerd is dat je prima online je vergaderingen kunt doen, mits je daarbij wel rekening houdt met een aantal afspraken. Zo is het handig om de techniek in orde te hebben, je microfoon uit te zetten als je niet aan het woord bent en te wachten op je beurt als je iets wilt zeggen. Sinds die tijd is het werken op kantoor voor ons geen must meer. In het verleden hebben we ook al eens geëxperimenteerd met ‘je mag thuiswerken als je dat wilt’, maar gek genoeg zag je dat het onderling communiceren dan niet altijd goed ging. Dit kwam doordat we er niet op ingericht waren. Dan werkte iemand thuis, maar vergaten we diegene in te bellen bij een meeting. Ook werkte tooling als Google Meet of Microsoft Teams nog niet zo goed als nu. Inmiddels zijn we eraan gewend en is online of fysiek geen issue wat het werken voor iedereen leuker maakt.

Meeting met meerdere collega met grappige poppetjes en visuele effecten
Hybride werken hoeft niet saai te zijn

Het werken op een locatie die je zelf kunt kiezen maakt dat je ook voor jezelf kunt bepalen hoe je de dag wilt invullen. Wil je thuis aan de slag omdat je met focus aan een taak wilt werken of ben je juist op zoek naar overleg met anderen en kom je op kantoor? Het is inmiddels voor ons heel logisch dat je iedere dag op deze manier voor jezelf bepaalt waar je wilt werken. Om ons heen horen we nog veel organisaties die hier niet aan durven. Die toch liever hun mensen iedere dag op kantoor zien verschijnen. Natuurlijk is het bij ons niet verboden om iedere dag aan een flexplek op kantoor plaats te nemen, maar ben je op kantoor altijd wel op je best? Hebben we niet allemaal weleens de behoefte aan een andere plek als we aan het werk zijn? Wij geloven erin dat je op je best bent als je ook op de plek bent waar je op dat moment wilt zijn.

Madeira

Collega Wouter Giesen op een rots met uitzicht van Madeira
Wouter in Madeira

Zo is vorig jaar collega Wouter zelfs voor een maand naar Madeira afgereisd om daar zijn werkzaamheden te verrichten. Hij verbleef daar in een gezamenlijk appartement met een groep digital nomads en heeft de tijd van zijn leven gehad. Lees ook hier zijn blog. De ervaringen die hij hier heeft opgedaan zijn waardevol en neemt hij weer mee in zijn dagelijkse taken. Werken is zoveel meer dan alleen maar de kennis die je hebt opgebouwd vanuit school in de praktijk brengen. Het is ook zorgen voor een zinvolle tijdsbesteding en het gevoel hebben dat je jezelf blijft ontwikkelen. Dat je mag groeien in wat je doet, maar ook met zaken in aanraking komt die je van tevoren misschien niet had voorzien. En dat je daar ook weer van mag leren. Daarom dat het werken op andere locaties dan alleen ons eigen kantoor, volgens ons van meerwaarde is. 

Ingerichte thuiswerkplek

Een ingerichte thuiswerkplek van een van de collega's
Thuiswerkplek van een collega

Maar als je het werken op andere locaties wilt faciliteren moet je daarvoor wel iets regelen. Zo hebben wij allemaal een werkplek thuis, voorzien van een bureaustoel en 2e beeldscherm (al dan niet in bruikleen van het werk). Ook hebben we onze tools hierop weten te verbeteren. Zo werken we al ruim 8 jaar met SLACK, maar komt deze zakelijke chattool nu pas echt tot zijn recht. We weten elkaar snel te vinden in allerlei kanalen over projecten en klanten en zijn daardoor snel op de hoogte van wat er speelt. Het scheelt ons heel veel interne mailtjes en je bent snel op de hoogte als je jezelf aanmeldt op een kanaal. Meetings vinden fysiek of online plaats, het maakt ons geen verschil. En hybride meetings (dus deels mensen die fysiek bij elkaar komen en deels online) kunnen heel goed plaatsvinden dankzij enkele Jabra speakers die we hebben aangeschaft. Het is een mindset waarom veel mensen het lastig vinden om niet op kantoor te komen voor het werk, maar als je als team hier volledig achter staat merk je dat het geen moeite meer kost. 

Een belangrijke stap die we in de corona tijd hebben genomen is een Daily stand-up. Iedere ochtend om 09.00u beginnen we als team met elkaar de dag, waarin we kort aangeven wat we die dag gaan doen. Sales, developers, stagiairs… het maakt niet uit, iedereen komt even aan bod. Ook is dit het moment waarop iemand kan aangeven als hij of zij vastloopt en hulp nodig heeft. Of nog snel even die ene persoon vraagt of de taak vandaag wel afkomt. Dit kwartiertje per dag is zeer waardevol en zorgt ervoor dat we elkaar in ieder geval 1x per dag zien. Ook wordt er gezongen als iemand jarig is en delen we lief en leed met elkaar in deze paar minuten. Het zorgt ervoor dat we elkaar niet uit het oog verliezen. Maar natuurlijk, soms valt het praatje bij de koffie even weg. En daarvoor hebben we andere dingen verzonnen.

Pizza en spelletjes

Werken vanaf de camping. Twee collega's aan een tuintafeltje met dikke jas, das en zonnebril op in een digitale meeting.
Werken vanaf de camping

We houden eens per maand een borrelavond waarin we pizza’s bestellen en samen spelletjes spelen. Ook gaan we eens per jaar 2 dagen op pad, zijn we met een stel wezen skiën en hebben we al eens met z’n allen vanuit een vakantiepark gewerkt. Allerlei activiteiten waarin we elkaar bewust opzoeken om ook informeel met elkaar te blijven omgaan, omdat je als collega’s meer bent dan alleen iemand aan wie je het werk overdraagt. Het belangrijkste hierbij is de vrijheid die een ieder heeft om ook zelf met suggesties te komen om elkaar te zien. En natuurlijk kan dat ook eenvoudig door toch met een grote groep op kantoor aan het werk te gaan en in de lunchpauze even een rondje buiten te lopen. 

Collega's in de kantine die onde rhet genot van een hapje en drankje, een spelletje aan het spelen zijn.
Borrel en spelletjes

Zo hebben we als team een optimale werkomgeving weten te realiseren waarin we samen mogen bloeien en tot mooie resultaten komen voor onze klanten. Wil je meer weten hoe wij dit doen en heb je misschien vragen over bepaalde dingen? Vraag het ons gerust en wij vertellen je er graag over.   

Hebben we je interesse?

Waarmee kan ik jou helpen? Ik ga graag met je in gesprek om te komen tot online resultaat.

 

Hebben we je interesse?

Zoeken