Meer met Google Maps (Google Next '18)

Dat Google meer is dan een zoekmachine en advertentienetwerk is bekend, maar dat zij zo fors inzet op het uitrollen van haar eigen Cloud diensten als belangrijke peiler van het bedrijf viel wel op in Londen. Tijdens een tweedaags congres van Google, waar wij waren uitgenodigd als partner, werden we bijgepraat over ontwikkelingen en nieuwe producten. Een van de diensten die ons opviel, was Google Maps als onderdeel van Google Cloud.
Ondanks dat er op het congres niet heel veel ruimte was voor Google Maps om zich te presenteren, is de integratie van Google Maps in het Google Cloud Platform een mooie stap. Veel webdevelopers merken hierdoor dat de ‘gratis’ API aansluiting van Google Maps is gewijzigd in een ‘pay-as-you-go’ model, waardoor het voor veel websites niet meer ‘vanzelfsprekend’ is dat je Google Maps gratis kunt gebruiken. Kortom, een eerste reactie is vaak dat het ‘alleen maar duurder’ is geworden. Maar als je je verdiept in de wijze waarop Google Maps nu gepositioneerd is door Google in haar Cloud oplossingen, zie je dat het juist meer kansen biedt.

Verdeeld in drie delen

Google Maps is onder te verdelen in: Maps, Routes en Places.
Google MapsMaps voor het kunnen tonen van kaarten, street view, 360 graden beelden etc. Niet alleen voor applicaties die te maken hebben met navigatie, maar eigenlijk voor allerlei toepassingen die gebruik maken van location-based services. Dus bijvoorbeeld het visualiseren van vestigingen op een kaart, of het laten zien van regio’s in een bepaald gebied. Maps biedt hierbij verschillende verschijningsvormen, zoals de weergave vanuit satellietbeelden.
Maps kent op dit moment een dekking van 99% van de wereld en wordt 25 miljoen keer per dag voorzien van een update. Hierdoor is Maps een van de meest betrouwbare oplossingen voor het tonen van actuele kaarten, met de juiste informatie. Maar naast kaarten en satellietbeelden, biedt Maps ook de mogelijkheid om Streetview beelden te integreren in je site of applicatie. Ideaal om meer beleving te creëren bij het tonen van een locatie.
Daarnaast is het mogelijk om Maps uit te breiden met eigen ‘layers’ en icons, om bijvoorbeeld gebieden te markeren, routes te laten zien of points of interest te tonen. Steeds vaker wordt Google Maps hierdoor als basis gekozen om bepaalde gegevens visueel te maken.
Google Maps RoutesRoutes is het berekenen van slimme routes van A naar B. Uiteraard voor het tonen van een routebeschrijving, met eventueel meerdere tussenpunten. Maar ook voor het in kaart brengen van (verwachte) reistijden op basis van ingevoerde routes of het berekenen van afstanden tussen locaties. Wij gebruiken Google Maps als basis voor ons eigen product Mobility Portal.
Veel automobilisten die navigeren met hun smartphone, maken gebruik van Google Maps of een app die Google Maps heeft geïntegreerd. Hierdoor is Google Maps een voorbeeld geworden voor de wijze waarop een gebruiker wilt kunnen navigeren. Daarnaast biedt Google Maps de mogelijkheid om, naast een routeadvies voor auto, ook adviezen voor openbaar vervoer en fiets op te vragen.
Het toepassen van Google Maps voor het bepalen van routes, reisafstanden en -routes kan op veel manieren. Naast Smart Mobility oplossingen, zien wij ook vragen ontstaan bij het bepalen van verzendkosten, slimme routes voor serviceverlening etc.
Google Maps PlacesTenslotte is er Places, dat je helpt om bijvoorbeeld adresgegevens automatisch aan te vullen of gegevens van bestemmingen naar boven te halen. Niet alleen met de statische gegevens, maar ook met beoordelingen van bezoekers en dynamische informatie zoals openingstijden.
Ideaal voor het eenvoudiger maken van het invullen van een formulier, waarbij foutieve invoer van adresgegevens tot het verleden behoort. Of voor het snel oproepen van de juiste gegevens van een dealer, waar de klant in de webshop zijn of haar producten ook kan ophalen.
Kortom, Google Maps is meer dan de kaart zoals we die kennen vanuit ons eigen, dagelijkse gebruik. Het kan helpen om meer resultaat uit je online business te halen. Zie hieronder ook een video (50 min) waarin een uitgebreide uitleg over het Google Maps Platform wordt gegeven.

Een aantal van onze collega’s hebben onlangs trainingen gevolgd over Google Maps, waardoor wij precies weten hoe we je kunnen helpen om Google Maps in te zetten voor jouw situatie. Kijken of Google Maps Platform ook iets voor jou is? Wij gaan graag met je in gesprek.
Volgende week meer over Google Next’18 in ons blog.

Hebben we je interesse?

Waarmee kan ik jou helpen? Ik ga graag met je in gesprek om te komen tot online resultaat.

 

Hebben we je interesse?

Zoeken