De snelheid van de Chinezen

Een tijd terug was ik met een klant op reis door China. Eerst Beijing, toen met de trein naar Xiping en Xi’an en later weer terug naar Beijing. Onderweg in de trein en in de steden waar we rondliepen, viel mij de enorme drang naar bouwen en groeien op. China kent de afgelopen 10 jaar een economische groei die wij in Nederland niet meer kennen en het lijkt erop dat deze groei nog wel even aanhoudt. Een tijd terug stonden er in de Nederlandse kranten berichten over “houdt China de groei wel vast?”, maar tijdens mijn reis heb ik niet de indruk gehad dat zij hier zelf enig moment aan twijfelen.
Zo ook het voorbeeld van onze klant met wie ik op reis was: Dorset Group uit Aalten. Dorset is al lange tijd bezig met het verkopen van mestdrogers aan agrarische bedrijven. Hierdoor kunnen deze bedrijven hun mest drogen en daardoor meer waardevol maken voor de eindgebruiker van deze mestproducten. Ook is het een duurzame wijze van het hergebruiken van restwarmte uit de stallen. In China is het goed kunnen inzetten van mestproducten (en daarmee het oplossen van een mestprobleem) ook een belangrijk thema. Zo belangrijk zelfs, dat bedrijven hier markt in zien. Daarom dat Dorset in samenwerking met een Chinees bedrijf een nieuwe fabriek heeft geopend, voor het produceren en verkopen van deze drogers.
China blog
De snelheid waarin dit allemaal is gebeurd en de mate van professionaliteit is best bijzonder. In een aantal maanden is een nieuwe fabriekshal geplaatst, zijn machines aangeschaft en is personeel aangenomen en geïnstrueerd. Tijdens de rondleiding in de fabriekshal was ik onder de indruk van de inrichting en hoe schoon het is in de hal. Tijdens bedrijfsbezoeken in de Achterhoek zie je vaak deze zelfde ‘schoonheid en structuur’, maar voor een Chinees bedrijf had ik dit niet direct kunnen bedenken. Navraag leerde mij dat Chinese bedrijven graag laten zien hoe zij ook gegroeid zijn met de jaren en hun fabrieken ook juist openstellen voor het publiek. Een goede ontwikkeling lijkt mij.
Het personeel dat er rondliep was gedisciplineerd aan het werk, maar had er ook plezier in. Ook in China kennen ze de samenwerking met het onderwijs en er lopen ook regelmatig studenten in het bedrijf mee voor uitvoering van projecten. Ook gaf de Chinese eigenaar van de fabriek aan dat ze veel last hebben van concurrentie in de omgeving. Daarom dat het belangrijk is om goede arbeidsvoorwaarden te bieden en ook continu bezig te zijn met nieuwe, jonge aanwas vanuit het onderwijs. Tegelijkertijd blijft volgens hem ‘de grote stad’ ook trekken, dus hebben zij als ‘County Village’ (nog steeds 900.000 inwoners!) last van wegtrekkende inwoners naar grotere steden (zeg maar vanaf 1 mln inwoners). Ontwikkelingen die we ook kennen in de Achterhoek, zij het met andere getallen.
Het verschil tussen Nederland en China met de uitdaging van de sterke verstedelijking, is wederom de snelheid van handelen. Niet praten en wachten tot er consensus is over hoe we dit probleem gaan oplossen. Nee, er wordt met man en macht gebouwd aan steden en infrastructuur, waarbij het lijkt alsof er nauwelijks rekening wordt gehouden met de omgeving. We zijn met de trein langs diverse bouwlocaties gekomen, waar voor mijn gevoel nog lang niet iemand gaat wonen. Maar als ik de Chinezen moet geloven is het allemaal gebouwd op de verwachte groei. Bijzonder hoe je zo anders met het inrichten en bouwen van je land kunt omgaan. Maar gaat China hierdoor niet te snel? De toekomst zal het uitwijzen.
 

Hebben we je interesse?

Waarmee kan ik jou helpen? Ik ga graag met je in gesprek om te komen tot online resultaat.

 

Hebben we je interesse?

Zoeken