Blog
Bij Besite gebruiken we verschillende technieken voor het maken van onze websites en applicaties. Voor de meeste websites gebruiken we WordPress of Typo3, maar voor grotere applicaties waar meer eigen ontwikkelde functionaliteiten inzitten gebruiken we sinds 2019 het PHP framework Laravel.
Naast dat het erg fijn werken is met dit framework en het goed ontworpen en gedocumenteerd is, is er ook een grote en enthousiaste community van ontwikkelaars die ook fan zijn van dit framework. Het bedrijf achter Laravel en partnerbedrijven organiseren voor de community meerdere conferenties per jaar wereldwijd onder de naam Laracon. Aangezien de Laracon van Europa dit jaar in Amsterdam plaatsvond, ontstond het idee om er met de drie developers die bij Besite het meest met Laravel werken heen te gaan.
We waren benieuwd wat de conferentie ons te bieden had op het gebied van nieuwe ontwikkelingen rond het framework en de vele plugins die ervoor gemaakt worden. Daarnaast waren we geïnteresseerd in de vele tips en tricks die de ervaren sprekers ongetwijfeld zouden introduceren, die we kunnen toepassen in onze eigen werkzaamheden met Laravel. En uiteraard is het ook waardevol om de mensen uit de community te ontmoeten, waar je bijvoorbeeld een nuttige plugin van hebt gedownload, of die je misschien hebben geholpen met een vraag op het forum. Reden genoeg voor ontwikkelaars Jeroen, Maikel en Caspar om in februari met de trein richting Amsterdam te vertrekken voor de eerste van de twee dagen Laracon EU 2024!
Een aantal highlights uit de sprekers op dag één:
Jess Archer was een goed begin van de dag. Hij is lid van het core Laravel team en vertelde over een aantal uitdagingen omtrent het bouwen aan Laravel Pulse. Dit is een applicatie die Laravel installaties kan monitoren en informatie kan geven over gebruik en stabiliteit van applicaties. Aangezien ze hier met een grote hoeveelheid data werken was het belangrijk om het verzamelen en tonen van relevante statistieken zo efficiënt mogelijk te maken, zodat het systeem snel kan reageren ondanks de hoeveelheid data.
Luke Downing liet zien hoe slim en mooi het Laravel framework opgezet is. Achter deze opzet zit een goede filosofie om applicaties zo simpel en duidelijk mogelijk te maken, waardoor het werken ermee ook erg plezierig wordt.
Christoph Rumpel gaf tips over het efficiënter draaien van enorme hoeveelheid test van over de 5000 zodat het niet in de weg staat van het goed opleveren van wijzigingen in code.
Daniel Coulbourne vertelde over het updaten van een oude logge applicatie met belangrijke database tabellen die eigenlijk vernieuwd zouden moeten worden, maar als die in de loop van de tijd erg complex en onoverzichtelijk zijn geworden, hoe zorg je dan dat alle relevante data bewaard blijft en de oude data opgeruimd wordt, zonder invloed te hebben op de huidige gebruikers? Hij beschreef een slim proces om dit in kleine stukken te kunnen doen, waardoor alles steeds goed getest kan worden voordat het live gezet wordt.
Rissa Jackson had het over het optimaliseren van je eigen werkprocessen door slimme tools die je kan installeren en configureren voor je Command Line Interface en window beheer op de laptop.
Freek van der Herten gaf inzicht in bekende en minder bekende plugins van het Belgische bedrijf Spatie waar hij werkt. Tot slot was het woord aan Taylor Otwell, de originele maker van Laravel, om een update te geven van de ontwikkelingen aan de core Laravel applicatie, waarvan sindsdien een grote nieuwe update beschikbaar is. Daarnaast werd een nieuwe package gelanceerd genaamd Reverb, waarmee gemakkelijk Websocket verbindingen op te zetten zijn. Deze kunnen gebruikt worden om direct updates aan aanwezige gebruikers op een website te tonen, zonder dat zij hun pagina hoeven te verversen.
Michi Hoffmann startte de dag met een presentatie met de eigenaardige titel “Eating your own dogfood”. Dit bleek een concept in software/productontwikkeling waarbij de ontwikkelaars ook hun eigen producten afnemen en gebruiken. Dit zorgt voor een betere inzage in klant functionaliteit en zorgt dat het ook beter getest wordt.
Shruti Balasa had een aantal tips over het gebruik van TailwindCSS, wat Laravel’s eigen framework is om makkelijker lay-out en opmaak van applicaties toe te passen.
Mateus Guimarães gaf een interessante presentatie over algemene structuur van een applicatie en in welke gevallen gekozen kan worden voor bepaalde architectuur. Denk aan één grote applicatie met alle functionaliteiten bij elkaar, of gescheiden modules met een bepaalde functionaliteit, of combinaties hiervan.
Met hulp van Rector, een tool die verouderde code structuren kan opsporen en bijwerken naar een nieuwe oplossing, kan gemakkelijk o.a. Laravel applicaties geupdate worden, aldus Tomas Votruba.
Philo Hermans, een Nederlandse Laravel ontwikkelaar, gaf een presentatie over het werken met herbruikbare Livewire componenten. Livewire is een Laravel framework om krachtige UI componenten te kunnen maken zonder daarvoor allerlei ingewikkelde JavaScript te hoeven schrijven.
Marcel Pociot was de laatste reguliere spreker van de conferentie. Hij gaf een presentatie die niet direct te maken had met Laravel, maar ging over het kunnen parsen van PHP code. Hiermee zou je bijvoorbeeld code in je applicatie kunnen laten controleren.
Al met al waren het twee erg interessante dagen gevuld met veel sprekers en veel informatie en tips over het Laravel Framework die wij toe kunnen passen in onze Laravel projecten.
Deel blog
Gerelateerde insights