UI/UX trends voor 2024

De wereld van User Experience (UX) en User Interface (UI) Design is voortdurend in ontwikkeling. Opkomende technologieën en veranderende gebruikersbehoeften leiden tot nieuwe trends en vooruitgang. Wat gaat 2024 ons brengen aan nieuwe trends? We zetten ze voor je op een rijtje.

De verwachtingen zijn voornamelijk een voortzetting van de trends van vorig jaar, zoals dark-mode websites, micro-interacties en de integratie van AI. Vooral het laatste zal komend jaar nog prominenter worden op websites. Hieronder worden enkele andere belangrijke designtrends verder toegelicht.

Digitoegankelijkheid

Een van de belangrijkste trends van 2024 is digitoegankelijkheid, met een grotere nadruk op gebruiksvriendelijkheid voor iedereen. Denk aan screenreader-functies die vooral technische aanpassingen vereisen, alsook aan een website met toetsenbordnavigatie en een specifiek kleurenpalet dat rekening houdt met visuele beperkingen. De groeiende relevantie van dit aspect in 2024 is direct gekoppeld aan de verplichte implementatie van de European Accessibility Act (EAA) vanaf juni 2025.

Wij hechten veel waarde aan het feit dat de digitale producten die we creëren voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk zijn. Ons ontwerpproces is specifiek gericht op het actief betrekken van potentiële eindgebruikers bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Dit realiseren we door onderzoek te doen naar verschillende doelgroepen en tijdens het gehele proces testen uit te voeren met eindgebruikers. Bovendien houden we altijd rekening met de basisprincipes van digitale toegankelijkheid.

Wil je een nieuwe website of app laten bouwen of je huidige website/app laten controleren op toegankelijkheid? Wij helpen je graag om de toegankelijkheid te verbeteren.

Gradients

Of je er nu van houdt of niet, gradients blijven een opvallende trend in 2024. Gradients is een ander woord voor kleurverloop. Ze spelen een essentiële rol bij het visualiseren en vertellen van een verhaal en voegen een speels effect toe. Waar in het verleden vaak harde kleuren werden gekozen die ver uit elkaar liggen in het kleurenspectrum, kiezen ontwerpers in 2024 voor zachtere kleuren die dichter bij elkaar liggen. Door bijvoorbeeld een achtergrondkleur te laten veranderen tijdens het scrollen, kan een ontwerper inspelen op het gevoel van de gebruikers. Gradients worden niet alleen toegepast als achtergrondkleur, maar bijvoorbeeld ook om belangrijke stukken tekst te accentueren of buttons te laten opvallen.

Bron: Dribble.com

Gebruik van schreefletters komt terug

Schreefletters maken een comeback in 2024, waarbij klassieke lettertypen volledig terugkeren op websites. Waarschijnlijk zullen schreef-lettertypen nog worden gecombineerd met schreefloze lettertypen om variatie toe te voegen en ontwerpers in staat te stellen accenten te leggen. Ook onze designers passen deze trend al vaker toe, zoals te zien is op de nieuwe website van Vaags Molenwerken, waar schreefletters worden gecombineerd met schreefloze voor een authentieke uitstraling die perfect past bij deze molenbouwer uit Aalten.

Bekijk de website van Vaags Molenwerken

De homepage van de nieuwe website van Vaags Molenwerken

Dark Mode website

Deze trend deed zich al voor in 2023 maar blijft een populaire ontwerpkeuze in 2024. Bedrijven als Apple, YouTube en Google gebruiken al jaren dark-mode applicaties, waardoor het niet langer als een trend kan worden beschouwd; het wordt eerder standaard in UX-design. Dark-mode impliceert dat het ontwerp van een website of app voornamelijk bestaat uit donkere (achtergrond)kleuren met daarop witte teksten. Het belangrijkste voordeel hiervan is het verminderen van oogbelasting en het besparen van batterijduur van het apparaat. In de nieuwe huisstijl van BeSite wordt een donkere (blauwe) achtergrond standaard, met de juiste balans tussen donker en licht.

Maak je je zorgen over het volledig weglaten van de ‘light-mode’? Overweeg dan om een knop toe te voegen waarmee gebruikers kunnen schakelen tussen deze twee modussen. Op die manier kan de gebruiker zelf zijn of haar voorkeur instellen.

Bekijk de website van De Grote Schijn

Videoheader verdwijnt

De laatste jaren was er veel vraag naar een video-header die bij het bezoeken van de homepage direct de aandacht van de bezoeker trok. Dit creëerde direct impact met een wow-effect dat de ervaring van de site verbeterde. Zo’n grote videoheader heeft echter ook aanzienlijke nadelen. Het laden van een draaiende video heeft gevolgen voor de prestaties van je pagina en daarmee voor de Google Page Speed. Daarnaast heeft de langzame laadtijd een negatieve invloed op de gebruikerservaring en leidt het af van de inhoud en navigatie. Op het gebied van toegankelijkheid laat een video ‘above the fold’ ook te wensen over, vooral wanneer deze automatisch afspeelt.

Bij BeSite zette deze trend zich zelfs al in 2023 in. We erkennen de nadelen op het gebied van prestaties, toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Hierdoor hebben we in 2023 zelden websites opgeleverd met enorme videoheaders. In 2024 zullen video’s veel meer worden gebruikt als optionele informatiebron. De gebruiker heeft de keuze om meer informatie uit de video te halen.

Glassmorphism

Glassmorphism is al jaren een populaire design trend en wij verwachten dat dit in 2024 verder zal toenemen. Het is een trend waarbij je een glasachtig effect creëert door transparante en vervaagde elementen te gebruiken. Wij zien dat deze stijl steeds vaker wordt gebruikt bij het ontwerpen van apps of illustraties voor websites, waar het een gevoel van diepte en dimensie aan de interface kan toevoegen. De stijl is zo geschikt om aandacht te vestigen op belangrijke inhoud en zorgt voor een professionele, futuristische en vertrouwelijke uitstraling.


Bron: Dribble.com

3D-elementen

Een van de design trends waarvan wij verwachten dat die in 2024 opnieuw een grote rol gaat spelen is het gebruik van 3D design. Deze trend bestaat al een aantal jaar, maar het toepassen was echter niet altijd even makkelijk. Het kostte veel tijd en niet elke designer kon het. Wat deze ontwerptrend bijzonder opmerkelijk maakt, is de toegankelijkheid die deze nu biedt. Dankzij tools als de “Inflate”-functie in Adobe Illustrator en Spline kan iedere designer op een laagdrempelige manier 3D-elementen creëren en implementeren. Kennis van professionele 3D-software is daarmee overbodig geworden.

3D-ontwerp wordt steeds prominenter op de gehele website toegepast. Het beperkt zich niet langer tot alleen de header, maar strekt zich uit tot het gebruik van een parallax-effect, waardoor de hele pagina een indrukwekkende ervaring wordt. Je kan bijvoorbeeld ook elementen uit de huisstijl eenvoudig omzetten naar 3D en implementeren op de website.

Wij geloven dat deze trend het volledige potentieel nog lang niet heeft bereikt en in 2024 een nog groter onderdeel zal worden van onze dagelijkse visuele communicatie.

Bron: Dribble.com

AI

In de afgelopen jaren heeft kunstmatige intelligentie (AI) de ontwerpsector veranderd met de opkomst van tools als Chat-GPT, DALL-E en Midjourney. Stockfoto’s en Lorem Ipsum teksten werden hiermee vervangen door AI gegenereerde beelden en tekst. Het is inmiddels overduidelijk dat kunstmatige intelligentie in 2024 een blijvende rol zal spelen voor ontwerpers. De ontwikkelingen volgen elkaar in een razendsnel tempo op. 

Hoewel de tools geen kant-en-klaar eindproduct voor je kunnen maken, helpt het designers zeker om een designproces te versnellen. Er blijft namelijk behoefte aan menselijke expertise en inzicht om een origineel en waardevol ontwerp te creëren.

Advanced cursor interactions

Een creatieve manier om de gebruikerservaring op een website te verbeteren is door het gebruik van advanced cursor interactions. Deze trend zie je steeds vaker worden toegepast in webdesign, waardoor websites zich niet meer beperken tot alleen traditionele muisklikken en hovers. Advanced cursor interactions bieden meer controle en feedback, wat kan leiden tot een betere gebruikservaring. Gebruikers voelen zich namelijk meer verbonden met de interface omdat ze elementen op creatieve en interactieve manieren kunnen manipuleren.

Hoewel dit hartstikke leuk oogt, is het essentieel om dit soort interacties zorgvuldig te gebruiken binnen het ontwerp. Je moet rekening houden met de context, gebruikersvoorkeuren en technische beperkingen om ervoor te zorgen dat deze interacties de bruikbaarheid vergroten zonder gebruikers te overweldigen.


Bron: Blog Hubspot.com

Wat kunnen deze trends voor jou betekenen?

De designers binnen BeSite verdiepen zich graag in de nieuwste trends en laatste ontwikkelingen voor UI/UX. Een goed ontworpen website of app kan namelijk veel betekenen voor jouw organisatie. Door de bovengenoemde trends toe te passen kun je zorgen voor een optimale gebruikerservaring en daarmee de conversies te verhogen.

Wij denken daarom graag met je mee!

Hebben we je interesse?

Waarmee kan ik jou helpen? Ik ga graag met je in gesprek om te komen tot online resultaat.

 

Hebben we je interesse?

Zoeken