Blog
De eerste week van februari was het weer zover: Laracon EU! De collega’s Jeroen, Peter, Maikel, Caspar en Pim reisden af naar de conferentie in Amsterdam om twee dagen lang ondergedompeld te worden in de wereld van Laravel. We hadden er zin in: interessante sprekers, nieuwe technologieën en natuurlijk de kans om bij te praten met andere developers.
De eerste dag begon meteen goed met een presentatie over het Pipeline-patroon. De spreker, Bobby Bouwman, liet zien hoe je dit patroon kunt gebruiken om code overzichtelijker en herbruikbaarder te maken. Jeroen zat meteen te denken hoe we dit konden toepassen in ons project Wegstatus, bijvoorbeeld voor het verwerken van locatiegegevens.
Daarna was het de beurt aan Diana Scharf, die ons meenam in de wereld van “word embeddings”. Best een abstract onderwerp, maar ze wist het heel helder uit te leggen. Door tekst om te zetten naar een soort wiskundige representatie, kunnen computers de betekenis ervan beter begrijpen. We zagen meteen mogelijkheden voor het analyseren van klantfeedback in ons systeem.
De presentatie van Bert de Swaef over Livewire en Reverb was ook erg interessant. Hij liet zien hoe je hiermee interactieve interfaces kunt bouwen. We hebben wel wat vragen over de implementatie bij onze hostingprovider, maar het is zeker iets om verder te onderzoeken.
Na de lunch was het tijd voor wat serieuzere kost: Static Analysis. Dit gaat over het checken van code, waardoor je eigenlijk al een soort van “test” kunt uitvoeren zonder dat je de programmatuur hoeft uit te voeren. Dit helpt in het opleveren van betere kwaliteit. De spreker, Ryan Chandler, ging diep in op de materie, maar we merkten dat veel mensen in de zaal er niet bekend mee waren. Zelfs sommige van onze eigen collega’s! We realiseerden ons dat we hier intern meer aandacht aan moeten besteden.
Gelukkig was de volgende presentatie wat luchtiger. Marcel Pociot gaf ons praktische tips om onze applicaties sneller te maken. Caching, queuing, eager loading… allemaal dingen waar we direct mee aan de slag kunnen. Hij liet ook een tool zien, SPX, die we kunnen gebruiken om de performance te analyseren.
John Drexler gaf een inspirerende talk over product management. Hij benadrukte hoe belangrijk het is om te focussen op het oplossen van de juiste problemen. “Schrijf een ‘problem statement'”, zei hij, “zodat iedereen begrijpt waarvoor je een oplossing bouwt.” Een eye-opener voor ons als developers!
De laatste presentatie van de dag ging over het maken van PHP-extensies in C. Best wel hardcore, maar wel gaaf om te zien wat er allemaal mogelijk is. Taylor Otwell sloot de dag af met een update over Laravel en de toekomst van het framework. Laravel Cloud klinkt veelbelovend, maar we moeten nog even afwachten hoe dat zich ontwikkelt.
Dag twee begon met een presentatie over Nightwatch, een tool voor error monitoring. Daarna was het de beurt aan Chris Morell, die ons aanmoedigde om bij te dragen aan open-source projecten. Hij gaf goede tips over hoe je dat het beste kunt aanpakken.
Sebastian Bergmann, de maker van PHPUnit, gaf een interessante presentatie over testing. Hij liet zien hoe je code coverage kunt meten en hoe je tests kunt selecteren. We hebben wat nieuwe dingen geleerd die we meteen kunnen toepassen in onze eigen projecten.
De rest van de dag stonden er presentaties op het programma over Fusion, een framework voor frontend development, en over het bouwen van mobiele apps met PHP. De laatste spreker, Kapehe, gaf een inspirerende talk over persoonlijke ontwikkeling en het belang van een goede work-life balance. Deze boodschap sloot ook mooi aan bij dit blog die de developers onlangs hadden gezien over het belang van een cultuur van continu leren en het nastreven van werkgeluk. Iets waar we binnen onze organisatie ook veel aandacht aan besteden.
Vol inspiratie keerden we terug vanuit de hoofdstad. We hebben veel geleerd, nieuwe ideeën opgedaan en zin om aan de slag te gaan met al die nieuwe kennis. Ook volgend jaar zijn we er weer bij!
Deel blog