Blog

Digitoegankelijkheid: is jouw website voor iedereen bruikbaar?

Datum
19 mei 2025
Leestijd
3 minuten
Auteur

Digitoegankelijkheid. Misschien heb je er al eens van gehoord, misschien is het nieuw voor je. Maar één ding is zeker: het wordt steeds belangrijker. Vanaf 28 juni 2025 wordt het zelfs verplicht voor (semi-)overheidsinstellingen om hun digitale diensten toegankelijk te maken voor iedereen, dus ook voor mensen met een (visuele) beperking. En de verwachting is dat deze regels op termijn ook gaan gelden voor steeds meer mkb-bedrijven.

Maar wat betekent digitoegankelijkheid nu eigenlijk? Het houdt in dat je website of app zo is ontworpen en gebouwd dat iedereen deze kan gebruiken, ongeacht eventuele beperkingen. Denk aan mensen die blind of slechtziend zijn, doof of slechthorend, of mensen met motorische of cognitieve beperkingen. Voor hen is het essentieel dat websites goed leesbaar zijn, eenvoudig te navigeren en bruikbaar voor hulpmiddelen zoals schermlezers.

Wat betekent dit voor het mkb?

Voor veel mkb-bedrijven voelt digitoegankelijkheid misschien als een extra verplichting. Maar het biedt juist kansen. Een toegankelijke website is vaak gebruiksvriendelijker voor iedereen. Dat betekent: een betere ervaring voor al je bezoekers, hogere klanttevredenheid en minder afhakers.

Bovendien is het ook gewoon slim om te doen. Google houdt van toegankelijke websites. En een betere vindbaarheid in zoekmachines wil iedereen. Daarnaast laat je zien dat je als organisatie iedereen serieus neemt. Wel zo sterk voor je imago én je conversie.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Wij bouwen dagelijks websites, webshops en applicaties die niet alleen mooi en snel zijn, maar ook toekomstbestendig. Digitoegankelijkheid is daar een belangrijk onderdeel van. Wij kunnen je dus helpen om hieraan te voldoen.

We weten waar je op moet letten, hoe je slimme keuzes maakt in design én techniek, en we denken met je mee om je digitale omgeving zo inclusief mogelijk te maken. Ook zorgen we ervoor dat de aanpassingen passen bij jouw merk en doelgroep, zonder in te leveren op uitstraling of beleving.

Quick wins: hier kun je vandaag nog mee aan de slag

Heb je al een website, dan hoef je deze natuurlijk niet opnieuw te bouwen. Er zijn een paar simpele stappen die je zelf al kunt zetten:

  • Gebruik voldoende contrast tussen tekst en achtergrond.
  • Zorg voor een duidelijke koppenstructuur (H1, H2, H3) zodat schermlezers snappen waar het over gaat.
  • Vermijd teksten in afbeeldingen – want die worden niet gelezen door screenreaders.
  • Maak links beschrijvend, dus liever “Bekijk onze diensten” dan “Klik hier”.
  • Test je site met een toetsenbord: kun je alles bereiken zonder muis?
  • Voeg alternatieve teksten toe aan afbeeldingen, zodat schermlezers deze kunnen voorlezen.
  • Zorg voor ondertiteling bij video’s, zodat ook mensen met een auditieve beperking de inhoud kunnen volgen.

Door nu al te beginnen met deze verbeteringen zet je een grote stap richting een toegankelijkere website. En heb je meer hulp nodig? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag.

Deel blog

Wil je weten hoe jouw website scoort op het gebied van digitoegankelijkheid?

Of samen kijken waar jouw kansen liggen? Wij staan voor je klaar – met kennis, ervaring én een bak energie om nu al te voldoen aan de eisen die komen. Samen maken we jouw online omgeving toegankelijker voor iedereen.

Neem contact op

Harm Rutgers

Scrum Master

BeSite
Sluiten

Scrum Master

Harm Rutgers

Harm Rutgers

Scrum Master

BeSite
Sluiten