Op reis naar Silicon Valley

Afgelopen week ben ik op reis geweest naar Silicon Valley, samen met 20 Achterhoekse ondernemers. Deze reis was georganiseerd door Smarthub Academy, waarbij de deelnemers aan deze masterclasses waren uitgenodigd. Ook ik mocht mee, om inspiratie op te doen in het hart van de startup community in de wereld. In 2005 was ik er al eens met een privé reis langs gereden, maar nu gingen we dan ook echt bedrijven bezoeken en ondernemers ontmoeten.
Silicon Valley heeft mij met enkele gedachten naar huis laten gaan, waar ik de komende tijd iets mee wil gaan doen. Wie we ook spraken, wat we ook bezochten… de kern zat telkens in:

  • Speed – door snelheid blijf je concurrentie voor, daarom ook grote bedragen investeren
  • Share – deel je idee of concept, alleen dan kunnen anderen je helpen
  • Story – vertel je verhaal, dat zegt meer dan alleen je product
  • Scalability – wat je doet moet schaalbaar zijn, alleen dan heb je kans op succes
  • Focus – maak keuzes en zorg dat je heel goed wordt in of met 1 ding

Een bijzondere trip, waarin ik je graag even meeneem in deze blog. Tijdens de reis heb ik voor Smarthub Achterhoek ook elke dag een video verslag gemaakt, die hieronder ook zijn opgenomen.

Duur leven in de stad

We begonnen de reis, na een lange vlucht van ruim 10 uur, met een fietstocht door San Francisco. Tijdens de fietstocht werd ons al verteld hoe de stad en de omgeving zijn opgebouwd en hoe duur het leven daar is. De huur van een gemiddeld appartement komt makkelijk boven de 5.000 euro (per maand!) en over het kopen van een woning in de stad moet je al helemaal niet nadenken. Veel mensen die werken in de stad wonen dus in een van de plaatsen in de omgeving, omdat het daar nog enigszins betaalbaar is.

Consulaat en Google

De tweede dag begon met een bezoek aan het Nederlands Consulaat in San Francisco, waar we een uitleg kregen over de taken die de ambassade en het consulaat hebben. Een van de taken is het helpen van Nederlandse bedrijven die in the valley aan de slag willen. Hierna een kennismaking met Martijn, een Nederlander die werkt voor Google en hier met veel passie over kon spreken. Tenslotte Maaike van Business Models Inc, die ook zelf de stap heeft gemaakt met haar onderneming naar de bay area.

Na het consulaat op naar de Autodesk Gallery, waar voorbeelden werden getoond van producten die zijn gemaakt met behulp van deze software. Vervolgens door naar Adobe, waar we uitleg kregen over de producten die het bedrijf levert. Zij wilden hiermee vooral duidelijk maken dat het meer is dan Photoshop en PDF. Interessant om te zien hoe dit bedrijf ook bezig is met een verandering in producten en business modellen, dat in de afgelopen jaren tot een forse groei heeft geleid.

Plug and Play voor 1.000 startups per jaar

In de ochtend naar de Techshop. Dit concept is enkele jaren geleden opgezet door de Makers Movement, die onder meer ook bekend zijn van het Burning Man festival. Het idee van de Techshop is dat iedereen tegen een (lage) vaste vergoeding per maand, de mogelijkheid moet hebben om alles te maken wat in hem of haar opkomt. De shop herbergt dus allerlei machines en middelen om bewerkingen te doen met metaal, hout, stof, kunststof en andere materialen. Meer dan eens zijn startups die nu voor miljoenen per jaar aan producten omzetten, hier begonnen met hun eerste prototypen.


Na de TechShop ging het met de bus richting Plug and Play Center, waar startups de mogelijkheid krijgen om ondersteund te worden met geld, netwerk en kennis. Ruim 1.000 startups melden zich hier elk jaar aan, waarvan er uiteindelijk enkele honderden door mogen naar de volgende ronde, enkele tientallen naar de ronde daarna etc. Philips heeft hier ook een vertegenwoordiging, waarbij zij op zoek zijn naar startups die hen verder kunnen helpen bij het creëren van hun ambitie. Een plek die we ook heel goed in de Achterhoek zouden kunnen optuigen, zij het op kleinere schaal. Vanuit dit center zijn ook enkele grote namen voortgekomen, zoals Paypal en Dropbox.

Ruim 40% van het wereldwijde internet verkeer

De 4e dag begon vroeg, omdat we ditmaal naar het zuiden van de Valley reden voor een bezoek aan Equinix. Dit bedrijf beheert 145 datacenters over de hele wereld en heeft een klantenbestand waarin ook diverse grote namen voorkomen. Ruim 40% van het wereldwijde internet verkeer loopt via hun serverparken. Na enkele sluisdeuren door te zijn gegaan werd ons duidelijk dat dit center extreem goed beveiligd is, waarbij het ook bescherming krijgt van de Amerikaanse overheid in geval van calamiteiten. Onlangs heeft Equinix in Nederland het bedrijf Telecity overgenomen, waardoor het ook hier een belangrijk marktaandeel kent.

Van Equinix naar Particle, een startup die bezig is om de wereld van Internet of Things (IoT) te veranderen. Als voorbeeld gaf de CEO dat Microsoft ervoor heeft gezorgd dat je programma’s kunt maken voor een computer. Zo zorgen zij er voor dat je programma’s kunt maken voor het werken met IoT. Op dit moment leveren zij hun development kit al aan bedrijven in ruim 170 landen en ook in de groep die mee was ontstonden al geluiden van interesse. De dag werd afgesloten met een pitch-avond, waar beginnende ondernemers de kans kregen om hun pitch te oefenenen en te kijken of er interesse zou zijn bij de aanwezigen in hun idee. Eerst sprak de oprichter van CrowdMed, die een startup is begonnen met het idee dat de crowd mensen kan helpen die bij de medisch specialisten vastlopen met hun ziektebeeld. Geweldig om van haar te horen hoe dit tot stand is gekomen en waar inmiddels ruim 1.400 mensen door genezen zijn. Ook mocht ik zelf nog even een pitch oefenen, die – al zeg ik het zelf – heel aardig werd ontvangen.

Een nieuwe manier van 3D printen

Het was ook ditmaal verrassend om te zien dat een startup niet op een mooie kantoorlocatie gevestigd was, maar verscholen zat in een oude garage op een industrieterrein buiten San Francisco. De CEO en oprichter van Plethora heette ons welkom en vertelde over zijn passie om dingen te maken, dat al was begonnen in zijn jonge jaren. Dit heeft voor hem geleid tot het opzetten van een startup waarbij er een plugin beschikbaar is voor CAD software, waarmee je direct het getekende product kunt bestellen. De tekening wordt door zijn software vervolgens verwerkt tot automatische sturing van diverse machines, waarbij hij er diverse in zijn bedrijf had staan. Hierdoor kon je eenvoudig (kleine) series van producten door hen laten maken, zonder dat hier (al te veel) mensenhanden aan te pas kwamen. Een startup met ruim 20 programmeurs en ook enkele miljoenen die zij inmiddels hadden opgehaald bij investeerders.

Vervolgens door naar Carbon3D, dat voor de meeste aanwezigen wel een verrassend product lieten zien. Geen 3D printer zoals we ‘m al kennen, maar een die op basis van vloeistoffen en licht effecten producten “uit vloeistoffen” kan trekken. Om het geloofwaardig te houden hieronder een filmpje dat wij ook echt hebben zien gebeuren. Niet alleen het product is uniek, maar ook de wijze waarop dit bedrijf straks hun klanten wil gaan bedienen met een ander business model. Volgens mij een partij die we in de toekomst nog vaak tegen gaan komen als het gaat om “dit bedrijf veranderde een stukje van de maakindustrie”.

Back to reality

De laatste dag hadden we nog een uurtje om iets van de stad te zien en vervolgens ging het huiswaarts met KLM. Een geweldige trip die de deelnemers nog lang zal heugen en ook zeker leidt tot enkele nieuwe projecten en initiatieven in de Achterhoek. Wil je meer weten over Silicon Valley of wat we hier als ondernemer van kunnen leren? Ik help je graag.

Hebben we je interesse?

Waarmee kan ik jou helpen? Ik ga graag met je in gesprek om te komen tot online resultaat.

 

Hebben we je interesse?

Zoeken